Newsletter: què és i per què tenir-ne una a la teva empresa

Ho has sentit mil vegades: dependre de l’algoritme de les xarxes socials és perillós. Molt perillós. Un dia se’ls en va la pinça i tu en quedes sense el teu canal principal de captació de clients! Això també ho deus haver sentit mil vegades: necessites una newsletter. Però és molt probable que encara no la tinguis per un d’aquests motius:

  • Perquè no tens temps (ja tens prou coses a fer).

  • Perquè et fa por ser pesat.

Si et sents així, l’article d’avui t’interessarà. Després d’escoltar-lo, no tindràs cap dubte dels motius pels quals has de començar la teva newsletter.

Estàs llegint l’article complementari de la newsletter Sense Embuts, un espai on aprendràs tot el que has de saber per comunicar i vendre en digital. Jo soc la Rosa Cools, copywriter i especialista en comunicació digital, i soc aquí per explicar-te tècniques, estratègies i reflexions sobre escriptura persuasiva perquè puguis escriure els teus propis textos estratègics per fer créixer el teu negoci. 

I si encara no estàs subscrit a Sense embuts, fes-ho ara: cada setmana rebràs contingut exclusiu que no comparteixo enlloc més, amb campanyes per inspirar-te, últimes novetats i consells pràctics per millorar la comunicació digital del teu negoci.

Què és una newsletter

Comencem pel principi: què és una newsletter? Potser has sentit a parlar d’aquest terme per “butlletí” o “correu promocional”. Bàsicament, una newsletter és un tipus de contingut periòdic que es distribueix a través de plataformes d’email marketing per informar els teus clients dels serveis o novetats de l’empresa. 

Tanmateix, més enllà de la definició clàssica, és una eina molt útil i gratuïta per construir una relació de confiança que porti els teus subscriptors a la compra. És probable que en pensar en newsletter, et vingui al cap el típic correu promocional amb imatges i un munt de descomptes. Avui desmitificarem aquesta visió, per aprofundir molt més en com hauria de ser el teu butlletí perquè realment et porti resultats.

Qui hauria de tenir newsletter

Però abans de continuar avançant, potser et preguntes si realment en el cas del teu negoci o empresa necessites una newsletter. És normal que et facis aquesta pregunta, ja que sol ser un canal que consumeix força temps de preparació i planificació. No obstant això, són molt poques les empreses que no es beneficiarien d’una newsletter, des d’un negoci B2B a un artista unipersonal. I potser si tinguéssim una conversa em diries: “Però, Rosa, jo mai obro els correus de les newsletters, per què ho hauria de fer pels meus clients?”

Aquí hi ha un punt important: molts cops no llegim les newsletters… Però per un motiu molt bàsic: ens avorreixen. No obstant això, quan una empresa o professional ens interessa perquè comparteix informació de valor i cuida la seva newsletter, el més probable és que et miris aquells correus amb uns altres ulls. Inclús que te’ls esperis! Llavors, qui hauria de tenir una newsletter?

  • Ecommerce o botigues online (obligatori).

  • Escoles o negocis de formació online.

  • Professionals independents (o que vulguin cuidar la marca personal).

  • Negocis digitals.

  • Empreses SaaS.

  • Empreses B2B.

  • Artistes (escriptors, pintors, músics, actors).

  • Influencers, youtubers, instagramers.

  • Botigues i negocis locals.

  • I, bàsicament, qualsevol negoci que vulgui connectar amb la seva audiència a través de la comunicació digital.

Recorda que la newsletter és un canal molt potent: et permet crear una relació molt més estreta amb l’audiència amb persones que hi han accedit han demostrat un interès genuí pels serveis o productes que ofereixes. És a dir, estan esperant que els enviïs més informació, guiatge o entreteniment dels temes que tractes. El pròxim cop que pensis “és que no em vull fer pesat”, recorda que la persona ha donat el correu voluntari i es pot donar de baixa sempre que vulgui. Aquí la clau és la constància.

A més, com et comentava abans, una newsletter no té per què ser avorrida. La pots adaptar exactament amb el contingut que tu vulguis i, sobretot, pensant que pugui despertar l’interès dels teus clients potencials. 

Per què tenir la teva pròpia newsletter?

Hi ha molts motius per tenir-la, però m’agradaria destacar-ne 5 de concrets:

  1. Deixes de dependre dels algoritmes: les xarxes socials cada cop són menys de fiar. Aviat, haurem de pagar inclús per tenir més abast. Abans un post arribava a gairebé tots els teus seguidors i ara… Gairebé a cap. No deixis que el teu negoci depengui de l'algoritme.

  2. Persones amb un interès genuí: Et bloqueges per què no vols demanar les dades dels teus seguidors? Recorda que la persona que se subscriu a la teva newsletter té un interès genuí en saber més sobre el teu negoci. Aprofita-ho! De fet, per aquest motiu necessites crear el contingut pensant en allò que li agradaria rebre el teu client potencial. Consells per cuidar el seu nadó? Les últimes notícies del sector? Una carta personal? Cada negoci és completament diferent. I recorda: si la persona vol deixar de rebre correus, es pot donar de baixa sempre que vulgui.

  3. És el canal amb més vendes: Ni Instagram, ni Twitter, el canal amb més vendes és l'email. Quan una persona rep el teu correu, se l'espera amb ganes i està més disposada a comprar-te, sempre que li encaixi l'oferta amb el que necessita (és clar!).

  4. Té un alt retorn de la inversió: En comparació a fer campanyes de publicitat, si treballes bé la teva newsletter i la teva estratègia d'email marketing, el retorn de la inversió és molt més elevat perquè comuniques a persones que confien en tu: ja et coneixen o que ja t'han comprat.

  5. Escriure-la és divertit i creatiu: A diferència d'altres canals, pots muntar i desmuntar la teva newsletter com vulguis! Per exemple, pots crear un magazine, una carta personal o un espai per fer entrevistes. Pensa què pot interessar al teu públic i amb què t'ho pots passar bé... I voilà!

Ronda de preguntes freqüents sobre newsletters

Si ja t’estàs plantejant obrir la teva pròpia llista de correu, és molt probable que tinguis algunes preguntes. És normal! La majoria dels meus clients també les tenen. En un futur, aniré contestant aquestes preguntes amb més profunditat, però comencem per respondre les preguntes més habituals perquè no sigui un fre per començar la teva news:

Quina és la freqüència ideal d’una newsletter?

La majoria de les petites empreses opten per enviar una newsletter setmanal o quinzenal. Això els permet mantenir els seus clients i clients potencials al dia sobre les novetats i ofertes de l'empresa, sense enviar massa correus electrònics que puguin sobrecarregar les safates d'entrada dels seus clients.

Si no estàs segur de quina freqüència és la millor per a la teva empresa, pots provar diferents freqüències per veure quina funciona millor per a la teva audiència. També pots preguntar als teus clients i clients potencials quina freqüència els sembla més adequada i ajustar la teva estratègia en conseqüència. En resum, la freqüència ideal depèn de les necessitats i preferències de la teva audiència.

Com em puc organitzar per escriure la meva newsletter?

Organitzar una petita empresa per escriure una newsletter setmanal pot ser un repte, sobretot si no tens experiència prèvia. Tanmateix, et recomano establir un calendari editorial, d’acord amb els teus llançaments o objectius de vendes, guardar-te un parell d’hores a la setmana o, si no ho veus possible, delegar la creació de la newsletter a un professional.

Quin dia i/o hora de la setmana l’envio?

La millor hora i dia per enviar una newsletter canviarà completament segons el públic objectiu, el contingut i l'objectiu de la teva campanya. Cada públic és diferent, per la qual cosa et recomano posar-te en la pell del teu públic i preguntar-te quan miraries el correu. Per exemple, si el teu públic són mares amb nens petits, potser el comprovaran a primera hora del matí entre setmana, mentre fan el cafè abans de començar la jornada. Provar diferents opcions i analitza els resultats per ajustar la teva hora.

Com sé si funciona? Mètriques de l’email marketing

Per mesurar l'èxit de la teva estratègia d'email marketing, hi ha diverses mètriques que pots seguir. Algunes de les principals són: el percentatge d’obertura, de clics, de conversió o de vendes.

És important fer un seguiment regular de les mètriques per ajustar la teva estratègia d'email marketing. La majoria d’eines d’email marketing ja et donen les dades més rellevants. 

Com puc captar subscriptors a la meva newsletter?

D’aquí un parell de setmanes dedicarem un article especial a aquesta pregunta, però et contesto amb algunes idees clau: 

  • Optimitzar la teva pàgina web per incorporar formularis de subscripció.

  • Utilitzar les xarxes socials per promocionar la teva newsletter i inclou un enllaç directe al formulari d'inscripció.

  • Crear contingut de valor per als teus lectors i oferir contingut exclusiu per a subscriptors.

  • Participar en esdeveniments i fires comercials per recullir la informació de contacte per a la teva newsletter.

  • Utilitzar publicitat digital per promocionar la teva newsletter i el valor que ofereix.

Recorda que la teva llista de correu és un dels punts més importants a treballar de la teva estratègia de comunicació digital, ja que és d’on pots treure més retorn de la inversió i, a més, tens la seguretat que no dependràs de les xarxes socials. 

Espero que aquest article t’hagi inspirat per poder començar la teva estratègia d’email marketing i la teva newsletter. I si encara tens molts dubtes i t’agradaria que una professional t’ajudés a activar-la, m’encantaria ser la teva persona de confiança! Si vols que t’ajudi a impulsar el teu negoci a través de la teva estratègia d’email marketing, contacta amb mi a través de la pàgina de contacte o del meu WhatsApp.

Molta sort amb la teva newsletter i que les paraules t’acompanyin!

Rosa Cools

Publicista, especialitzada en copywriting i estratègia de marca.

Acompanyo a petites i mitjanes empreses a trobar el seu posicionament de marca i a definir una personalitat pròpia per diferenciar-se de la competència a través de la comunicació digital estratègica.

Previous
Previous

Entrevista a Anna Sangrà sobre automatització i email marketing

Next
Next

5 elements clau perquè llegeixin i comprin amb la teva newsletter