Per què crear una proposta de valor clara abans de comunicar

Tenia moltes ganes de portar aquest tema, perquè moltes vegades em trobo a persones que volen començar a activar les xarxes socials o inclús a escriure la pàgina web, però que quan comencen es queden completament bloquejades.

O en altres ocasions, em trobo a professionals que canvien cada dos per tres el seu enfocament, per inseguretat o perquè van provant una mica d’aquí, una mica d’allà…

Perquè entenguis la importància de treballar la teva proposta de valor, et porto un exemple o metàfora. Imagina’t que estàs passejant pel teu barri, i a la cantonada veus que ha obert una nova cafeteria. Sembla una cafeteria molt moderna, amb un munt de plantes i llibres. I penses “ah, que guai, vindré la setmana que ve amb una amiga”. Però resulta que arriba la setmana que ve i, quan hi arribes, en comptes de trobar una cafeteria, trobes una botiga de llaminadures. Veus que a dins hi ha el mateix personal, però ara venen una cosa totalment diferent. Al cap d’unes setmanes, hi tornes a passar i torna a ser una cafeteria, però ara és un típic bar de poble, que ja no t’agrada tant. Oi que se’t faria estrany trobar un local així? Que et costaria més confiar en allò que ofereix perquè, total, si ho canvia cada dos per tres…

Doncs això que ens sembla impensable en locals, passa un munt en els negocis a Internet. Canviar de capa és molt més fàcil, perquè els recursos que necessitem són molt més assequibles. Però, com se sol dir, aquesta agilitat pot ser un bombó enverinat.

Per què passa això? Doncs per molts motius, com inseguretat, impaciència… A més, les persones que emprenem solem ser persones molt creatives, que sempre tenim tendència a explorar altres àmbits. O et penses que jo mai m’he plantejat canviar de consultora de comunicació a una altra cosa?

Amb això, no vull dir que la teva proposta no pugui evolucionar. Per exemple, de manera natural jo vaig passar de ser una copywriter a una consultora de comunicació i màrqueting. Però va ser una cosa natural, per la meva experiència i formació en aquest camp.

Tampoc vol dir que no puguis fer un canvi radical a la teva carrera, si està meditat. El que sí que hauries d’evitar és fer un canvi cada pocs mesos, perquè:

  1. Crees confusió al teu públic.

  2. És més difícil crear serveis i productes rendibles, perquè sempre comences des de zero.

  3. És més difícil transmetre confiança, recorda que la confiança es construeix amb els anys.

Per això, abans de començar a comunicar, jo et proposo que treballis una proposta de valor clara. I en aquest episodi t’explicaré pas a pas com ho pots fer. Però comencem pel principi…

Què és una proposta de valor?

La proposta de valor és el centre del teu negoci. És aquella frase que solem dir a networking, a la pàgina web, a la bio d’Instagram… Vaja, aquell concepte que comunica clarament què ofereixes, per a qui, i per què hauria d’importar-li al teu client ideal.

En altres paraules, és la resposta a preguntes tan bàsiques però essencials com aquestes:

  1. A qui ajudes?

  2. Quin problema resols o quina necessitat cobreixes?

  3. Quin resultat o benefici aconseguirà el teu client treballant amb tu?

  4. Què et fa diferent de la resta?

I sí, aquesta frase que moltes persones sembla que ja tinguin clara des del minut zero, és una cosa que es va treballant i millorant al llarg del temps (sobretot la part de diferenciació). Però com a mínim necessites tenir unes bases fermes perquè la gent d’identifiqui ràpidament en com els pots ajudar.

Aquí tens alguns exemples de propostes de valor:

  • Una psicòloga especialitzada en dol pot tenir com a proposta de valor:

    “Ajudo persones a transformar el dolor d’una pèrdua per continuar, amb un acompanyament en psicologia professional i personalitzat.”

  • Un dissenyador web pot dir:

    “Creo webs minimalistes per a negocis locals que volen una presència digital professional i efectiva.”

  • La meva proposta de valor com a consultora de comunicació i màrqueting seria:

    “Ajudo professionals independents a comunicar el seu projecte amb claredat i crear una estratègia de continguts que atregui clients alineats als seus valors.”

En resum, la proposta de valor és la brúixola que guia no només com comuniques, sinó també com dissenyes els teus serveis, parles amb clients i marques les prioritats del teu negoci.

Per exemple, pots ser experta a organitzar negocis, però la teva comunicació o el teu servei serà molt diferent si és per a emprenedors que volen crear una estructura forta perquè estan començant a créixer o per a empreses consolidades que tenen un caos immens amb els seus equips actuals. Quan sents que la teva proposta està 100% alineada amb tu, és molt més fàcil que tot flueixi.

Alguns consells de mentalitat previs per crear la teva proposta de valor

Treballar la proposta de valor no és només un exercici estratègic, també requereix una bona dosi de mentalitat, confiança i seguretat en un mateix. I al llarg d’aquests anys, he vist molts de dubtes que poden sorgir a l’hora de posicionar-nos i de marca la nostra intenció en la proposta de valor.

En uns minuts t’explicaré com pots crear o revisar la teva proposta de valor pas a pas, però abans vull compartir alguns recordatoris, per a quan et sorgeixin els dubtes:

Recorda que no pots agradar a tothom. La teva proposta de valor no ha de ser generalista. És millor tenir un públic petit, però molt alineat amb tu, que intentar agradar a tothom.

Accepta que pot evolucionar. La teva proposta de valor no ha de ser estàtica. Pot evolucionar amb el temps, però sempre ha d’estar alineada amb els teus objectius i valors (per això és important treballar periòdicament els pilars de la comunicació).

Evita copiar les propostes d’altres. Fes que la teva sigui autèntica i reflecteixi el que realment pots aportar.

No tinguis por de ser específic. Com més clara i específica sigui la teva proposta, més fàcil serà que els clients adequats connectin amb tu.

Destaca en què ets diferent. Potser és una filosofia transversal en la teva manera de treballar, una metodologia o la teva identitat…

Comunica-la a tort i a dret. Un cop definida, utilitza-la en tot el que fas: des de la teva biografia a Instagram fins a la descripció dels teus serveis. Recorda: no són unes paraules boniques, sinó la brúixola del teu negoci.

Exercici: Com crear la teva proposta de valor pas a pas?

Ara sí, comencem a treballar una proposta de valor del teu negoci!

Identifica el teu client ideal

Pensa en la persona concreta a qui vols ajudar. Si et costa saber a qui et dirigeixes, pensa en aquests clients que has pensat “tant de bo tots fossin així”, perquè estan 100% alineats amb la teva manera de treballar o amb els teus valors o amb el compromís amb el canvi. Defineix-ne els detalls:

  • Quin tipus de problema o necessitat té?

  • Què valora en un servei o producte?

  • Quins són els seus objectius o desitjos principals?

Defineix el problema que resols

Aquest és un dels punts més importants. Quina és la necessitat o frustració que estàs resolent per als teus clients? Com pots expressar-ho de manera senzilla i entenedora?

Comunica el resultat

La proposta de valor ha de mostrar clarament el benefici final per al client. Per exemple, jo ajudo a trobar als meus clients a millorar la seva presència digital per trobar clients per Internet, però ho resumeixo així: troba clients més enllà del boca-orella.

Destaca què et fa diferent

Pot ser la teva experiència, la teva manera de treballar, la teva metodologia única o, simplement, el teu estil personal.

Pregunta’t: Per què haurien de triar-te a tu i no a una altra persona?

Escriu-la!

Un cop tinguis clar tot això, escriu la teva proposta de valor en una frase clara i fàcil de recordar.

L’estructura més fàcil és: Ajudo a [el teu públic] a aconseguir [objectiu principal] sense [dificultat principal] amb [metodologia].

Per exemple:

Ajudo professionals independents a aconseguir clients més enllà del boca-orella, sense perdre el temps, amb consultoria i recursos pensats per passar a l’acció.

Si encara no la tens, a què esperes per crear la teva proposta de valor?

Treballar una proposta de valor clara és com establir els fonaments d’una casa: és la base de tot.

Si la teva proposta és forta, la teva comunicació serà més fàcil, connectaràs millor amb els teus clients i crearàs un negoci més estable i rendible.

Així que ara et toca a tu: dedica un temps aquesta setmana a escriure o millorar la teva proposta de valor.

I si tens dubtes o necessites una visió externa per treballar-la, recorda que pots fer-ho amb mi a través del meu servei d’acompanyament en comunicació i màrqueting.

Ens llegim ben aviat!

Rosa Cools

Consultora en comunicació estratègica i màrqueting digital

Anterior
Anterior

Aprenentatges del 2024… I l’objectiu de comunicació més important pel futur del teu negoci!

Siguiente
Siguiente

Defineix objectius realistes pel 2025