5 llibres que m'ajuden a escriure i a comunicar millor

Si ja fa temps que em segueixes, sabràs que soc una gran aficionada als llibres. M’han acompanyat des de petita, fins al punt que inclús vaig estar treballant a l’editorial més gran del món.

Però deixant els llibres de ficció de banda, en el meu camí per a formar-me com a copywriter la lectura també ha sigut sempre la meva gran mestra. De fet, si no acostumes a llegir vull posar sobre la taula una reflexió: per menys de 20 € i un parell d’hores de lectura, pots tenir el coneixement condensat de grans professionals. A mi em sembla màgic, i és el que m’ajuda a continuar incorporant millores en els meus processos cada dia.

Així doncs, comencem amb aquest especial de Sant Jordi que ja et pots imaginar que em fa molta il·lusió.

Estàs escoltant el pòdcast de la newsletter Sense Embuts, un espai on aprendràs tot el que has de saber per comunicar i vendre en digital. Jo soc la Rosa Cools, copywriter i especialista en comunicació digital, i soc aquí per explicar-te tècniques, estratègies i reflexions sobre escriptura persuasiva perquè puguis escriure els teus propis textos estratègics per fer créixer el teu negoci. 

I si encara no estàs subscrit a Sense embuts, fes-ho ara: cada setmana rebràs contingut exclusiu que no comparteixo enlloc més, amb campanyes per inspirar-te, últimes novetats i consells pràctics per millorar la comunicació digital del teu negoci.

Comencem!

Everybody writes d'Ann Handley

El primer llibre que et vull recomanar és Everybody Writes d’Ann Handley, perquè és fàcil de llegir, és divertit i està ple d’un munt de consells per aprendre a escriure millor, sobretot per a Internet.

El llibre té un munt de capítols curts amb consells molt fàcils d’aplicar, però que marquen la diferència. De fet, jo sempre el tinc ben a prop perquè m’agrada rellegir alguns fragments de tant en tant per afinar la meva escriptura.

Així que si notes que els teus textos no acaben de funcionar i no saps quin és el motiu, et recomano que el tinguis a mà per poder repassar els conceptes més importants i posar en pràctica els seus consells. Perquè escriure amb claredat és un superpoder que, si tens un negoci, hauries de dominar costi el que costi.

Storybrand de Donald Miller

Aquest és un altre dels meus llibres de capçalera, perquè he utilitzat un munt de cops el seu mètode per crear pàgines web, seqüències de correu i inclús les bases del famós storytelling per crear identitats verbals.

En el llibre, trobaràs un mètode per aplicar a la teva marca el viatge de l’heroi, un dels conceptes narratius més usats a occident (si t’agrada el cine o la literatura, segur que et sona). Només per posar alguns exemples, pots trobar el viatge de l’heroi a pel·lícules tan famoses com El senyor dels anells o Star Wars… Però també a qualsevol comèdia romàntica.

Per fer-te’n cinc cèntims, consisteix a posar el teu client ideal en el centre de la narrativa (en Frodo), i presentar la teva marca com el guia (en Gandalf) que l’ajudarà a aconseguir el seu objectiu (tirar l’anell a Mordor). Espero que hagis vist la pel·lícula de El senyor dels anells com per poder-ho entendre, i si no sempre et recomano llegir aquest llibre per aplicar la tècnica d'història de marca a la teva comunicació.

The copywriter’s handbook de Robert W. Bly

La història que tinc amb aquest llibre és força divertida. El vaig descobrir quan estava d’Erasmus als Països Baixos, estudiant quart d’una carrera que mai m’havia cridat l’atenció (administració d’empreses). A Catalunya jo estudiava Publicitat, i tenia la idea d’acabar sent copy d’agència creativa.

Tot i aprendre poca publicitat al país de les tulipes, vaig continuar llegint tots els llibres de la biblioteca estrangera sobre màrqueting i publicitat que em cridessin l’atenció. Quan al principi del pòdcast et deia que tinc una obsessió amb els llibres, no exagerava. 

Un d’aquests llibres era The copywriter’s handbook, que parlava sobre escriure a revistes, newsletter, pàgines de venda, al blog corporatiu… Conceptes que em semblaven molt estranys, perquè per a mi el copywriting era el que es feia a les agències de publicitat. De veritat et pagaven per escriure a Internet?

Cal recordar que el meu hobby per aquella època era fer articles en un blog literari propi (un altre cop, l’obsessió per la lectura), però mai m’ho havia plantejat com a feina. Ara miro enrere i penso “uau, si sabessis com canviaran les coses en el futur”. Aquí ve la part divertida: això va passar al 2016 o 2017, és a dir, no fa pas gaire. Veurem què ens té preparats el futur.

Branding is sex de Deb Gabor

Aquest llibre no tracta sobre copywriting, sinó sobre per què cal crear marques per sobreviure en el mercat. A mesura que anava treballat com a copywriter, m’adonava que em faltava una peça clau: saber què volia transmetre l’empresa i quins eren aquests valors. Tenia clients que ho sabien perfectament i d’altres que anàvem trampejant com podíem. Així que vaig decidir posar fil a l’agulla i continuar formant-me en branding, estratègia de marca i identitat verbal.

Aquest és un dels meus llibres de no-ficció més subratllats de la història, perquè t’explica exactament què és el branding. I no em refereixo a crear un logotip, els colors, les tipografies (això és només una petita part, la identitat visual), sinó quins efectes té en totes les decisions de la teva empresa. Com tots els teus productes i serveis haurien d’estar alineats amb aquestes bases. 

I, com a comentari meu, com més aviat posis les bases del teu branding, més ràpid podràs créixer. Així que si t’interessa començar a crear marca, Branding is sex és el llibre que et recomano.

Propósito de David Hieatt

I, per acabar, et vull recomanar un llibre molt més lleuger sobre branding, però que val la pena tenir ben a prop: Propósito. De fet, és un llibre força atípic, ja que combina molt les fotografies, amb frases punyents sobre estratègia de marca. A mi m’encanta agafar-lo i llegir-me’l els dies que estic més desanimada i necessito tornar a connectar amb aquest “propòsit” de marca. Al cap i a la fi, no hem d’oblidar que no sempre podem estar al 100%, i està bé. 

Tenir aquest tipus de lectures a prop, un vídeo que ens agradi o una playlist que ens motivi, és clau per als dies en els quals simplement no et sents al 100%.

Quin llibre em recomanes?

Aquesta és una de les preguntes que més faig als meus clients durant les sessions d’investigació. M’agrada que em recomanin llibres. Crec que els cinc llibres de referència d’una persona, la descriuen més que una entrevista sencera.

Així que ara et toca a tu, quin llibre em recomanes per a aquest Sant Jordi? Explica-m’ho per Instagram! M’encantaria conèixer noves lectures.

Ara sí, m’acomiado per l’episodi d’avui. Però abans només vull recordar-te que els llibres ens ajuden a tenir noves idees, però després ets tu qui ha de passar a l’acció. Sobretot en l’escriptura, la pràctica fa al mestre.

Gràcies per escoltar aquesta edició especial de Sense Embuts i ara sí, que les paraules t’acompanyin!

Rosa Cools

Publicista, especialitzada en copywriting i estratègia de marca.

Acompanyo a petites i mitjanes empreses a trobar el seu posicionament de marca i a definir una personalitat pròpia per diferenciar-se de la competència a través de la comunicació digital estratègica.

Previous
Previous

Com puc confiar en un copywriter? Preguntes que t’has de fer abans de delegar els textos

Next
Next

Entrevista a Ruiz Stinga Studio: disseny i il·lustració per comunicar amb més força