Empatia radical: desperta el teu superpoder per comunicar amb estratègia
Moltes vegades pensem que el que necessitem és saber com fer un llançament, què publicar a Instagram, que també és important, és clar, perquè és el vehicle perquè el nostre missatge arribi... Però realment, un dels punts clau que sol fallar més sovint en una estratègia de màrqueting i comunicació és el missatge, especialment quan som petits negocis o professionals.
Prou coses tenim sobre la taula com per parar-nos en pensar en què direm en els posts d’Instagram. Doncs diem el que volem, no? Doncs no. Jo et proposo que realment hi posis el focus en el missatge, perquè això és el que t'ajudarà a ser coherent en tots els canals i anar un pas més enllà.
Quan tens els missatges de la marca clars, ets més coherent… I com més coherència hi ha, més vendes arriben de manera natural. Tanmateix, aquest no és el superpoder del que et parlava. Treballant amb client, m'he adonat que per crear el missatge de marca, normalment també sol faltar una altra cosa. Una cosa que la majoria de persones tenim (bé, excepte els psicòpates), i que per algun motiu no utilitzem en la comunicació: l'empatia radical.
Per què comunicar amb empatia radical?
Quan una persona té un problema, el primer que necessita és sentir que l'entens. Que realment parles el seu llenguatge. Que té la sensació que li estàs llegint els seus pensaments. En poques paraules, necessitem aplicar l'empatia radical, un concepte de màrqueting que algunes persones, que no tenen res a veure amb el màrqueting, ja apliquen de manera natural. Perquè, al cap i a la fi, és simplement dir: sé que et passa això, t'entenc. I com a especialista en aquest tema, et puc ajudar.
La qüestió és que la major part de les vegades ens quedem a la superfície, i no parlem de les motivacions o preocupacions superprofundes de les persones que volem acompanyar. I si ens quedem a la superfície, és difícil que la persona se senti compresa. Perquè per a ella serà un “ah, ja, sí.. i què?”.
I si diu “i què?”, ja hem perdut el seu interés.
Per exemple, un especialista en pòdcast podria dir: el teu pòdcast ha de tenir una bona qualitat.
A ok, sí, vale. I què?
Però també pot dir: dediques tantíssimes hores i esforç al teu pòdcast (que si el guió, la gravació, l’edició, la promoció…) per poder connectar amb la teva audiència, que de veritat deixaràs escapar l’oportunitat que es quedin amb tu, simplement pel fet que el teu àudio no és de bona qualitat? Si hi dediques tant d’esforç, assegura’t que l’edició també sigui bona per poder connectar amb aquestes persones que t’escolten cada setmana.
Ah, ostres. Ara sí que vull millorar el meu àudio. S'entén?
Tres accions per comunicar amb empatia radical
Llavors, com podem trobar aquesta part més profunda? Doncs t'explico algunes idees.
Entrevistes als teus clients
El primer que pots fer és agafar el telèfon i trucar als clients que encaixen millor amb aquestes persones amb qui vols treballar. Bé, abans envia un WhatsApp o un correu per poder concretar dia i hora, eh! Però la idea és que parlis directament amb aquestes persones. Llavors, pregunta sobre les seves motivacions i preocupacions. Pregunta per què els hi preocupava això que et diuen. De veritat, la gent s'obre molt. De fet, fer entrevistes a clients era una de les coses que sempre feia amb els clients amb qui treballava l'estratègia de comunicació i màrqueting... I d'on sortia la informació més potent per a l'estratègia. El resultat canviava per complet. Passàvem de tenir missatges que no despertaven interès, a trobar un enfocament radicalment diferent. Així que no et faci vergonya fer aquest pas, perquè és la clau per crear missatges amb empatia, que és el que volem per a una estratègia que de veritat funcioni.
Enquestes a la teva base de dades
El segon que pots fer és fer enquestes, sobretot si ja tens una base de dades (és a dir, una newsletter). Això potser encara no ho pots fer de manera súper estratègica si no tens una llista d'email marketing, però si estàs començant, t'animo a intentar-ho igualment amb persones del teu entorn que puguin encaixar amb aquests clients que busques. I si fa temps que tens un negoci, però encara no tens llista d'email marketing, envia-ho als teus clients. De nou: què preguntar en aquesta enquesta? Doncs les seves preocupacions, les seves motivacions, quins són els seus frens, com van prendre la decisió de compra... No et centris en preguntes bàsiques, ves al moll de l'ós. Et sorprendrà veure com s’obre la gent.
Investigació profunda a Internet
I potser estàs pensant: ja, Rosa, però és que jo estic començant i no tinc clients. Què puc fer? Doncs en aquest cas, t'explico què feia jo quan treballava com a copy i necessitava aquesta informació, per poder escriure pàgines web realment estratègiques dels meus clients. En aquest cas, dedica hores a buscar a fòrums d'Internet què diu la gent. També et valen els comentaris de YouTube de vídeos amb temàtiques relacionades amb el que ofereixes. I si tens competidors que treballen bé la comunicació (es nota de seguida, perquè en el text hi ha empatia), fixa't també què diuen a les seves pàgines de venda. Tota aquesta informació és suficient perquè puguis començar a comunicar amb més estratègia.
I per descomptat, el més important per fer això és tenir clar qui és el teu client ideal i, sobretot, quin és el problema que soluciones. I si soluciones diversos problemes principals (per exemple, una clienta de la Brúixola que és psicòloga per a mares i pares, deia que acompanyava a persones amb diversos problemes concrets), hauràs de fer aquest exercici per tants clients com tinguis. Per aquest motiu sempre recomano simplificar al màxim la comunicació, aquí tu decideixes amb quants perfils diferents prefereixes treballar.
Què t’ha semblat? Al final ha sortit un episodi molt potent! Això que he explicat aquí, és bàsic per a totes les etapes de comunicació d'un negoci. Estiguis començant o estiguis en un moment més avançat. Jo mateixa faig enquestes recurrentment, per poder millor els missatges de la meva marca. Potser ja n’has contestat alguna!
Ens escoltem la setmana que ve, una forta abraçada!
Rosa