Seleccionar página

Què és inbound marketing i per què l’hauries d’aplicar

Oct 18, 2020 | Inbound marketing

La publicitat online cada cop és més cara i menys eficaç. Els consumidors demanen altres maneres menys intrusives de relacionar-se amb les marques. L’inbound marketing és un enfoc únic que permet adaptar la teva marca als temps d’avui.

Què és inbound marketing

Inbound marketing és un terme del màrqueting digital que en aquests últims anys ha trencant els esquemes tradicionals. Ve de l’anglès i, literalment, significa «cap endins». Venint d’un històric en el què el màrqueting sempre ha estat enfocat a comunicar «cap en fora», resulta xocant.

L’inbound marketing és una metodologia enfocada en crear contingut de valor i compartir-lo de manera oberta a la xarxa, per atraure usuaris i convertir-los en clients i preceptors de manera natural.

Una metodologia enfocada al futur

A diferència de fa vint anys, avui els consumidors tenen les eines per buscar informació, comparar i comprar amb tan pocs clics. Ser l’opció número u ja no és suficient, ja que amb pocs segons l’usuari pot haver trobat una altra opció preferent.

L’inbound marketing et permet adaptar-te als consumidors d’ara, i atraure a usuaris qualificats de manera natural cap a la teva marca. A través de contingut de gran valor i una estratègia ben formulada, els consumidors interactuen amb la teva marca sense sentir-se forçats a fer-ho.

Aquest tipus d’estratègia està pensada per tenir resultats a llarg terme, ja que l’objectiu és generar confiança entre els consumidors i la marca. Més enllà de la captació de client, l’inbound marketing també té en compte la fidelització i la recurrència dels clients, a més d’incentivar la recomanació.

Com aplicar l’inbound marketing

L’inbound marketing no té per què substituir la publicitat digital. Si la marca ofereix contingut de valor, promocionar-se és una oportunitat perfecta per arribar a més gent del teu públic. No obstant això, hi ha moltes més estratègies que s’hauran de tenir en compte:

  • Estratègia de continguts.
  • Posicionament SEO.
  • Estratègia a les xarxes socials.
  • Email marketing.
  • Automatització del màrqueting.

Apostar per aquesta metodologia és treballar pel reconeixement de la marca a llarg termini. Generar confiança amb els nous consumidors és el primer pas per aconseguir nous leads, tancar vendes i tenir clients recurrents.

Inbound marketing vs màrqueting digital

En què es diferencia l’inbound marketing del màrqueting digital? Entenem com a màrqueting digital qualsevol manera de contactar des d’un punt de vista comercial amb els consumidors. En canvi, l’inbound marketing és una metodologia dins del màrqueting digital, una manera diferent de treballar amb les estratègies i tècniques característiques del mitjà.

Vídeo de DotConverse.

A grans trets, podem diferenciar-los en tres punts:

Curt o llarg termini

Tal com s’ha explicat, l’inbound marketing està pensat per obtenir resultats en un període llarg de temps, entre mig i un any. Virar cap aquesta direcció comporta estudiar al detall el teu públic objectiu (buyer persona) i definir el seu customer journey, per saber quin serà el moment i el format idoni en què interactuïn amb la teva marca.

En canvi, molts cops s’entén el màrqueting digital com a la creació de publicitat digital a Google i a xarxes socials. Aquest tipus d’estratègia està enfocada en obtenir resultats a curt termini, a partir d’una estratègia més agressiva amb el públic objectiu.

Intrusiu o no intrusiu

Mentre que la publicitat digital és intrusiva, l’inbound marketing crea contingut de valor perquè l’usuari el consumeixi de manera voluntària. Per exemple, si ets un centre de psicologia especialitzat en infants, pots crear articles al teu blog o vídeos explicatius al teu canal de YouTube sobre temes que busquin els teus consumidors: «Com ajudar els nens en el dol».

Cost

A l’hora de calcular el cost i la rendibilitat de la inversió, hem de considerar que els beneficis no es començaran a veure fins al cap d’alguns mesos.

Posem per cas que la Noa, la propietària d’una cadena d’accessoris de decoració per la casa, decideix començar a fer publicitat a les xarxes socials per incrementar les seves vendes online. En un inici, podrà veure que en poc temps els usuaris comencen a conèixer la marca i a comprar-li articles. Però amb el pas dels anys veurà que la seva única manera d’aconseguir ingressos és a través de la publicitat, amb un cost a la llarga força elevat.

La Noa veu que aquesta inversió és insostenible al llarg del temps, i decideix apostar per l’inbound marketing i el màrqueting de continguts. Crea un canal de YouTube amb consells per decorar la casa amb articles de la botiga i comparteix guies de decoració de manera gratuïta. Alguns usuaris comencen a conèixer la seva marca i a seguir-la voluntàriament, i a la llarga acaben comprant molts dels articles que recomana.

Quina de les dues situacions creus que és més rentable? Per a qualsevol empresa que vulgui apostar per a un creixement lent al principi, però constant i exponencial a la llarga, caldrà que vagi un pas més enllà amb aquesta nova metodologia.

Sobre Rosa Cools

Sobre l’autora

Em dic Rosa i sóc consultora en màrqueting digital, especialitzada en SEO i content marketing. M’encanten els llibres, l’animació i els conills.

En aquest blog escric sobre SEO i copywriting. m’acompanyes? 

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.